Lauantai on meidän perheen karkkipäivä ja sen kunniaksi aateltiin pojan kanssa laittaa oikeen urakalla leipoen kaikenmaailman herkkuja! Itsellä jaksaminen ja viitsiminen loppui kuitenkin jo toiseen sorttiin, joten tänään on perheen tyytyminen Suklaa-suolapähkinä Fudgeen ja suklaamarenkeihin.
Fudgea muistan hämärästi joskus tehneeni, ja marenkejakin joskus nuorempana on tullut kokeiltua, joten tulokset on sitten vähän sitä sun tätä, mut eipä sitä kukaan seppä syntyessään ole!
Otetaan ensin vaikka käsittelyyn marengit. Postailen fudgen vaikka ihan erikseen, koska itse en ollut aivan vakuuttunut lopputuloksesta ja sitä täytyy vielä viilailla ja kokeilla uudemman kerran :) Mutta näitä marenkeja!
Muistelisin että marenkejakin on muutamiakin erilaisia tapoja valmistaa, mutta kirjastosta lainaamassani; Sokerikokin parhaat (Kirj. Claire Ptak, 2010) oli vain tämä ns. kuumamaremki tapa, jossa valkuaiset, tomusokeri ja suolaripaus sekoitetaan vesihauteessa 49 asteiseksi. Voin muuten lämpimästi suositella tuota kirjaa ihan kaikille, ihana!
Tässä ois sitten ohje;
2 munan valkuaista
115g tomusokeria
ripaus suolaa
0,5 tl vaniljauutetta
100g tummaa suklaata herneen kokoisiksi paloiksi pilkottuna
1. Lämmitä uuni 180 asteeseen ja levitä leivinpaperit kahdelle pellille, pieni suklaa.
2. Kaada valkuaiset, tomusokeri ja suolaripaus kuuman kestävään astiaan ja nosta hiljalleen kiehuvan vesihauteen päälle. Vatkaa sähkövatkaimella hiljalleen nopeutta lisäten siihen asti, että marengin lämpötila saavuttaa 49 asteen lämpötilan.
3. Kaada marenki yleiskoneeseen tai jatka vatkaamista käsivatkaimella (itse vaihdoin kuitenkin kylmään astiaan.) lisäten vaniljauutteen sekaan. Jatka vatkaamista kunnes marenkiin muodostuu teräviä huippuja ja marenki on muutenkin muuttunut kovaksi vaahdoksi.
4. Taittele suklaa marenkiseokseen varovasti ja lusikoi seos pussiin, jossa on suuri pyöreä tylla ja pursota pelleille ruokalusikallisen kokoisia kekoja n. 2,5cm päähän toisistaan.
5. Laita marengit uuniin ja jätä luukku hieman rakosalleen esimerkiksi puulusikan kanssa, paista n. 20 min. Marengit ovat valmiita, kun ne kevyesti tuupatessa irtoavat nätisti irti leivinpaperista.
Kuvia ei tälläkään kertaa valitettavasti tuotoksista ole, koska kuten varmasti jokainen lapsen kanssa joskus leiponut tietää, että siinä on vähän tilanteita ja niinpä se kuvaaminenkin unohtui. Ensi kerralla sitten!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti